Vrei sa fi fericit? Investeste in calatorii si in experiente

Fericirea poate sa insemne lucruri diferite de la persoana la persoana. Cum atingem fericirea poate sa fie o dilema pe care incercam sa o elucidam toata viata. Ce spune stiinta despre acest subiect?

Psihologul  Thomas Gilovich de la Universitatea Cornell a facut numeroase studii pe acest subiect si a ajuns la concluzia ca fericirea deriva din experiente si nu din lucruri.

Cercetatorul s-a orientat in special pe gradul de satisfactie al oamenilor atunci cand cumpara diferite obiecte in comparatie cu bucuria pe care o simt cand aleg sa investeasca in experiente.

“In general oamenii cred ca banii cheltuiti pe diferite obiecte sunt mai bine folositi deoarece obiectele rezista in timp pe cand experientele sunt trecatoare. In realitate insa experientele pozitive le pastram in amintirile noastre pentru o lunga perioada de timp pe cand lucrurile devin familiare si nu ne mai aduc satisfactie dupa o scurta perioada de timp. De asemenea entuziasmul adus de o noua experienta este mult mai ridicat decat cel al achizitionarii unui nou obiect”.

Gandul ca iti vei cumpara o masina noua este unul foarte placut insa entuziasmul cu care te gandesti la locurile frumoase pe care le vei vizita cu acea masina si persoanele pe care le vei avea alaturi iti vor aduce cu siguranta o bucurie mai mare.

 

Studiul lui Gilovich descrie cum oamenii tind sa aiba regrete mai mari fata de experiente pe care le-au ratat in detrimentul obiectelor. De exemplu regretul este mai mare atunci cand nu ai reusit sa mergi impreuna cu prietenii sau familia intr-o excursie decat atunci cand nu ai reusit sa iti cumperi o masa noua.

Intr-o societate care se dezvolta intr-un ritm alert, in care oamanii lucreaza din ce in ce mai mult si au tendinta sa cumpre tot mai multe obiecte, este important sa investim inteligent, in cat mai multe experiente, care cu siguranta ne vor aduce mult mai multe bucurii si amintiri frumoase.

Share This

Share This

Share this post with your friends!