De ce sa alegi Cappadocia pentru urmatorul tau city break?

7 obiective si activitati de neratat in Cappadocia

Cappadocia este locul oraselor subterane, a bisericilor din grote si a locuintelor sapate in piatra. Este locul unde activitatea vulcanica a lasat in urma vai si formatiuni colorate, ireale.

Regiunea Cappadocia se afla in inima Turciei moderne, in Anatolia, la 320 de kilometri de Ankara, intre orasele Nevsehir, Nigde si Kayseri.

Cu milioane de ani in urma, eruptiile violente ale vulcanilor Mt. Erciyes si Mt. Hasan au acoperit platoul din jur cu tuf vulcanic. Vantul si vremea au erodat roca vulcanica moale in sute de formatiuni cu forme si culori inedite.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au sfintit aceste roci moi transformandu-le in biserici, capele si manastiri. Ei si-au creat si locuinte subterane care, dupa modul in care sunt conectate, creeaza cele mai masive retele de localitati, putand fi considerate adevarate metropole.

Bisericile provin din perioada crestinismului timpuriu, fiind printre primele biserici din lume.

Stilul artistic al bisericilor poate fi clasificat in doua categorii: prima categorie reprezentand anii iconoclastici, se seprapune secolului al VIII-lea si al IX-lea, iar cea de a doua perioada, cuprinsa intre secolele X-XIII, este redata prin decoratiuni ce reprezinta viata lui Hristos si a mai multor sfinti.

Istoria Cappadociei incepe cu peste 3000 de ani in urma, in perioada in care hititii si-au sapat orasele in subteran, orase care ascund nenumarate secrete – de la tuneluri, capcane si pesteri, pana la rute clandestine, utile in luptele care s-au dat in aceste locuri.

Locuintele asigurau supravietuirea locuitorilor in timpuri grele, in care orase intregi erau sterse de pe fata Pamantului.

De-a lungul istoriei, teritoriul Cappadociei a fost ocupat de hititi, romani si otomani, fiind situat la intersectia unor importante rute comerciale care legau mariile imperii ale lumii din aceea vreme: Egipt, China, India, Grecia si Roma. Din cauza pozitionarii sale, aceasta regiune a fost locul unora dintre cele mai sangeroase batalii din istorie. Se considera ca cine controla Cappadocia, controla rutele comerciale si implicit avea garantia bogatiei vremii.

Ce sa facem in Cappadocia?

1.Muzeul in aer liber Goreme

Muzeul in aer liber din Goreme gazduieste numeroase biserici sapate in stanca, reprezentand remarcabila si maiestuasa arta bizantina.

2.Valea Rosie (Red/Rose Valley)

Aceasta vale si-a primit numele datorita faptului ca rocile isi schimba culorile de la rose la rosu in functie de pozitia soarelui.

3.Muzeul in aer liber Zelve

Muzeul din aer liber din Zelve este locul unde se poate experimenta viata reala, de zi cu zi, a locuitorilor din Cappadocia. Puteti vizita crame, bucatarii si multe altele.

4.Avanos

Nu o sa vina sa credeti ce veti vedea aici. Gondole. Da, ati citit bine, gondole in Cappadocia.

Avanos este un oras renumit pentru ceramica. Cele mai multe tururi fac o scurta oprire pentru a vizita muzeul subteran de ceramica din zona.

In Avanos exista si un rau pitoresc pe care il puteti admira intr-o plimbare cu gondola.

5.Valea Porumbeilor

Nu ratati o plimbare prin Valea Porumbeilor intre Göreme si Uçhisar. Traseul de 4 kilometri porneste de la soseaua din apropierea hotelului Ataman, in partea de sud a orasului Göreme, sau pe drumul asfaltat de pe partea de nord a dealului, unde se afla Uçhisar Castle in Uçhisar. Calea prin vale ofera privelisti spectaculoase ale falezei naturale si ale pesterilor create de om si trece prin cateva tuneluri sculptate in stanca.

6.Vizitati orasele subterane

Orasele subterane au fost construite de primii crestini pentru a evita persecutia Imperiului Roman. Exista peste 30 de orase subterane imprastiate in jurul Cappadociei care merita vizitate.

7.Plimbare cu balonul la rasarit

Este una dintre cele mai populare activitati din Göreme. De obicei acestea se ridica la rasaritul soarelui iar aceste plimbari dureaza aproximativ o ora. Baloanele se lasa in voia vantului neavand un itinerariu stabilit in prealabil. Este o plimbare fantastica si, daca ati avut vreodata dorinta de a va aventura la o plimbare cu balonul, acesta ar fi locul ideal pentru o astfel de experienta

Unde ne cazam?

Pentru o experienta autentica, alegeti sa innoptati in hoteluri sapate in stanca.

Mai jos gasiti cateva recomandari:

  • ShoeString Cave House
  • Divan Cave House
  • Vineyard Cave Hotel
  • Sultan Cave Suites
  • Erenbey Cave Hote
  • Grand Cave Suites
  • Hotel Cave Konak
  • Cappadocia Cave Suites
  • Grand Cappadocia Hotel
Share This

Share This

Share this post with your friends!